HR

Taal doet er toe. HR staat voor Human Resources. Menselijke hulpbronnen. En Human Resource Management betreft het beheer van menselijke middelen. Menselijke middelen… Jij en ik, een menselijk middel. Een bron waaruit nog veel meer gehaald kan worden dan initieel voor mogelijk wordt gehouden. Als Human Resources zijn we bronnen vol potentieel ten gunste van de organisatie.

In de geschiedenis van de medewerker, het personeelsmanagement, wordt gezocht naar mogelijkheden om dat menselijk kapitaal te vertalen naar productiefactoren als kosten en investering. Hoe kunnen we die menselijke hulpbron kwantificeerbaar maken? Jij, als mens, wat kost je eigenlijk en wat kun je ons brengen? Je ziet hier duidelijk de drang naar beheersen en controleren. Ontstaan vanuit het idee van maakbaarheid, de organisatie als machine, wetenschap als stuurmiddel, de mens als onbetrouwbare productiefactor.

Deze ideologie zie je nog steeds terug in onze organisaties. Tegelijkertijd ontstaat er een andere beweging, een andere ideologie waarin het mens-zijn meer aandacht krijgt. Die twee bewegingen zorgen voor veel gepiep en gekraak in organisaties én bij de mensen zelf. Vragen op het gebied van bewustwording ontstaan. Wat ben ik voor deze organisatie? Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Hoe past dat in mijn werk? Past dat überhaupt? Dat leidt weer tot het bevragen van het idee van onbegrensde mogelijkheden en maximale betrokkenheid die nu leidend zijn op het gebied van HRM en ontwikkeling van het menselijk potentieel. Wanneer ben ik overigens betrokken genoeg? Mag er ook een pauze zijn in het ontwikkelen van mijn arbeidspotentieel?

Ik voel me geen resource in ieder geval. Jij wel? En ik wil al helemaal niet gemanaged worden (als in de betekenis van beheerst). Ik ben geen knopje waaraan je kunt draaien, en ik ben ook geen cijfer in je begroting. Ik ben een mens. Een mens met een hart, met een hartslag. Weet je hoeveel je kunt leren van je hartslag? Specifieker, van je hartritmevariabiliteit (HRV)*. Hoe harmonischer deze HRV (hartcoherentie), hoe beter je je voelt. Meer veerkracht, minder stress, meer bewustwording. En het blijkt ook nog ‘besmettelijk’ te zijn. Je hart heeft namelijk een enorm groot bereik, een enorm energieveld. Misschien kunnen we onze HR-afdelingen omdopen tot Heart Rate helpdesken. Daar waar je kunt leren je hartcoherentie te verhogen, en de HR-medewerkers je daarin faciliteren met alle mogelijke hulpbronnen. De betere bedrijfskundige cijfers komen dan vanzelf wel.

* Hartritmevariabiliteit: De tijd tussen elke hartslag. Je hartslag verwijst naar het aantal keren dat je hart per minuut slaat. Meer info over hartcoherentie vind je o.a. bij het HeartMath Institute

Terug naar homepage

Foto via Unsplash van Ryoji Iwata

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: