De ruimte tussen veranderingen

Verandering is de enige constante in ons leven. En we weten als mens dat deze veranderingen helemaal niet te controleren zijn. Ze komen en gaan, en we leren steeds beter om deze constante golf te surfen. Waarom passen we deze kennis niet toe in organisaties? Denken we werkelijk deze, soms zelf geïnitieerde, veranderingen in organisaties te kunnen beheersen? Als een opgedraaid autootje dat we los laten aan het begin van de baan en dan opvangen aan het einde?

Wat maakt het toch dat we deze gedachte van maakbaarheid maar niet los kunnen laten? Ik weet wèl waar deze gedachten vandaan komen. Dan moeten we terug naar de tijd dat we religie inruilde voor wetenschap en we een organisatie als machine gingen zien. Nu zitten we in een andere transformatieperiode waarin wetenschap en bewustwording met elkaar een dans zijn begonnen. De maakbaarheidsgedachte maakt plaats, maakt ruimte, voor het niet weten.

In hoeverre staat jouw organisatie het niet weten toe? In hoeverre sta jij jezelf het niet weten toe? Het veilig en in vertrouwen faciliteren van het niet hoeven weten wordt in het Engels ook wel Holding Space genoemd. Wat een prachtige term vind ik dat! In die ruimte, in die rust, vindt de echte en duurzame groei plaats; de bewustwording. Blijf even weg van de nieuwste management hype, de oplossing, de actie, de opdracht van boven, van doorrrrrr gaan, targets en afvinken. Je kunt een stuk land ook niet continu blijven beplanten en goede resultaten verwachten. Alhoewel dat in onze eenzijdige landbouw ook nog wel eens vergeten wordt…

Foto via Unsplash van Rafal Naczynski

Terug naar homepage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: