Ik verwacht…

Eén van de belangrijkste leiderschapslessen is (h)erkennen dat je oogst wat je zaait. Verwacht je van de ander dat deze verantwoordelijkheid neemt, dan moet daar de ruimte zijn om dat te kunnen. Wil je dat collega’s zich verbindend opstellen naar klanten, dan moet je zelf daarin het voorbeeld geven naar je collega’s. Klinkt logisch toch? De praktijk is vaak weerbarstiger.

Frans Wilms heeft jaren geleden de term Leiderschapsdomeinen geïntroduceerd. Dat is een heel krachtig concept. Zoals een (leiderschaps)stijl aan je kan kleven, zo kun je een (leiderschaps)domein in en uit stappen. Je kunt dus heel bewust op elk moment van de dag in het domein stappen dat je van de ander verwacht of wilt zien. Bewust zaaien en oogsten. Daarvoor moet je de verschillende domeinen wel leren kennen natuurlijk.

Langs de assen één waarheid/meerdere waarheden en ik/inhoud zijn er vier domeinen te onderscheiden: autoritaire leiderschapsdomein, strijdende leiderschapsdomein, verbindende leiderschapsdomein, presentie leiderschapsdomein. Een vragenlijst/test* laat je zien welk domein je van nature het meest betreedt. Aan jou de vragen of je dat resultaat herkent, of dat is wat je wilt oogsten en hoe je dat eventueel kunt veranderen?

*Vragenlijst is op te vragen bij Vivienne van Leuken

Terug naar Homepage

Foto via Unsplash van  Erik Mclean

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: