Leiden is opvoeden

Ik kwam de organisatie binnen en stemde me af. Ik herkende iets wat ik nog niet kende, waar ik nog geen woorden voor had. Wat is hier aan de hand? Ik zag wel verbeterpunten, maar die zijn in elke organisatie te vinden. Er kroop hier iets onderhuids dat verstoorde. Ik kon mijn vinger er niet opleggen.

In diezelfde tijd hoorde ik de Tjipcast met Joost Kampen over verwaarloosde organisaties. Verhip, dat is wat ik herken… verwaarlozing. Verwaarlozing is een thema uit de orthopedagogiek en betreft moeilijke opvoedsituaties. En weet je, leiderschap is ook heel erg gerelateerd aan opvoeden. Ik denk dat er heel wat fulltime opvoeders zijn die meer leiderschapsvaardigheden hebben dan sommige CEO’s wat dat betreft.

Wat herkende ik dan? Veel onduidelijkheid in ieder geval beginnend in de top. De formele posities ten opzichte van de praktijk waren wisselend, betrokkenheid bij interne vraagstukken was matig, verwachtingen van elkaar waren onduidelijk. Maar ook het gedrag in de top met betrekking tot het stellen van eisen en in hoeverre hier toezicht op gehouden wordt (niet in dit geval) waren ondermaats. Verder kende de geschiedenis van deze club heel wat vreemde ontslagen waardoor er altijd een dreiging van ontslag als het zwaard van Damocles boven je hoofd hing. De weerslag daarvan zag je ook bij de medewerkers die verantwoordelijkheden ontweken en die gezag ondermijnden.

Ik vond het een heftige diagnose, verwaarlozing. Hoe zou deze club daar op reageren? Onomwonden en tegelijkertijd ingekleed vanuit de theorie heb ik de diagnose medegedeeld. Een stilte… Ja Vivienne, precies zo is het. En nu? Tja, herstellen vanuit een verwaarloosde positie is geen sinecure. Dat doe je niet in een handomdraai. Intuïtief wist ik waar de verandering moest beginnen. Maar daar kan ik jullie niet meer over vertellen. Dit zijn delicate vraagstukken en hebben vaak ook een heel persoonlijke lading. Vandaar dat je in mijn CV en op mijn website geen opsomming van bedrijfsnamen ziet staan. Een veilige omgeving creëren én in stand houden is enorm belangrijk in deze situaties. Net als bij opvoeden, zegt deze -eens fulltime- opvoeder.

Terug naar homepage.

Foto via Unsplash van Allen Taylor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: