Empowerment

Er bestaan veel misvattingen over empowerment. Niemand beter dan Frédéric Laloux heeft die misvatting beschreven in zijn boek Reinventing Organizations. Er zit namelijk een pijnlijke ironie in de uitspraak Mensen in hun kracht (macht) zetten. Waarom zou ik in mijn kracht gezet moeten worden? Is dat omdat mijn positie in de organisatie relatief krachteloos is? En waarom is die positie krachteloos? Is dat omdat de structuur van de organisatie de macht bovenin de organisatie concentreert? Dus, om mij meer macht te geven moet een ander boven in de hiërarchie dat afstaan. Is dat dan empowerment?

Empowerment zit in veel organisatiestructuren ingebakken, niet in mij. Empowerment vraagt ook iets anders van elkaar. Met macht komt verantwoordelijkheid en bevoegdheid. Dus, wil je graag je medewerkers in hun kracht zetten, dan moet je ook bedenken welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden daarmee gepaard gaan. En, wil je deze eigenlijk wel overdragen? Deze vragen zie ik helaas zelden gesteld worden als men over zoiets als zelfsturing nadenkt, of als men een empowerment training wil geven.

In het boek van Laloux staat een mooie quote over empowerment van Brian Robertson, de oprichter van Holacracy:

We zien dat leiders worden aangespoord om zich te ontwikkelen om meer bewuste, heldere, wakkere, dienstbare leiders te zijn die mensen in hun kracht zetten… En toch, de ironie: …Als je anderen nodig hebt om voor jou zorgvuldig hun macht uit te oefenen en hun plek in te nemen, ben je aan hen onderworpen. Dat is de ironie van empowerment en toch kunnen we heel weinig anders doen binnen ons conventionele besturingssysteem dan ons best doen om bewuste, empowering leiders te zijn.

Terug naar homepage.

Foto via Unsplash van GR stocks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: