Goed idee! Of…

“Oh wauw, wat een goed idee, wat een bijzonder initiatief, wat een voorbeeld van de mens zien in organisaties!”. Maanden later sluiten de rijen zich; er is geen plaats voor het idee. Het systeem gaat als het ware op slot, terwijl ieder individu in die organisatie helemaal voor het idee is. We willen wel goed doen, maar de regels van het systeem laten het blijkbaar niet toe. Bijzonder toch? Waar is dan die mens in de organisatie?

Een voorbeeld: In het ziekenhuis waar ik op de Covid-afdeling lag was er na een dik jaar Covid weinig over van de reserve kledingvoorraad. Mensen kwamen van heinde en verre naar dit ziekenhuis, vaak via de IC. Reservekleding hadden ze meestal niet bij zich of veel te weinig. Gezinsleden testten ook negatief, vrienden en familie durfden niet te komen en/of woonden niet om de hoek om de kledingvoorraad aan te vullen. Patiënten lagen in operatiejasjes in bed en het personeel moest kleding bij elkaar sprokkelen (ze hadden het nog niet druk genoeg) om iemand fatsoenlijk in de taxi op weg naar huis te zetten na ontslag.


Al tijdens mijn opname (toen ik de “bocht voor de IC” had gemaakt) had ik de cliëntenraad van dat ziekenhuis verwittigd en diverse andere kanalen aangeboord. “Goh, daar stonden we niet bij stil. Ja, dit is ook zorg. We pikken het op. Dat moet vast lukken”. Maanden later krijg ik te horen dat het helaas niet (direct) te realiseren is. De voorraad reservekleding kan niet aangevuld worden. Wellicht later via een “Vrienden van …” stichting ofzo. En dan lees ik niet veel later in de krant: “De omzet van ziekenhuizen is flink gestegen in dit Covid-jaar”.

Het is geen kwade wil. Het is wel een voorbeeld van hoe we ons laten “knevelen” door het systeem waarin we werken. Ik ken inmiddels wel 1001 voorbeelden van dit soort kneveling, en met gevolgen als demotivatie, lethargie, verlies van personeel. Niet enkel in de zorg overigens. En nee, ook als de “hoogste baas” op de hoogte is van zo’n situatie blijft de kneveling bestaan.

Terug naar homepage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: